Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN EN 1988-2 - Potraviny - Stanovení siřičitanu - Část 2: Enzymatická metoda
Sponsored link
Vydáno: 01.12.1998
ČSN EN 1988-2 - Potraviny - Stanovení siřičitanu - Část 2: Enzymatická metoda

ČSN EN 1988-2

Potraviny - Stanovení siřičitanu - Část 2: Enzymatická metoda

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
211 Kč
Označení normy:ČSN EN 1988-2
Třídící znak:560025
Počet stran:16
Vydáno:01.12.1998
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:54435
Popis

ČSN EN 1988-2

Norma je českou verzí evropské normy EN 1988-2:1998. Evropská norma EN 1988-2:1998 má status české technické normy. Tato evropská norma se skládá z následujících částí: Část 1 - Optimalizovaná Monier-Williamsova metoda, 2 - Enzymatická metoda. Siřičitan může být použit ke konzervaci potravin. Za účelem minimalizace možných negativních účinků na zdraví je v mnoha zemích používání siřičitanu v potravinách regulováno. proto bylo vyvinuto mnoho metod ke zjištění přítomnosti siřičitanu a stanovení jeho množství v různých druzích potravin. Tato norma popisuje enzymatickou metodu stanovení obsahu siřičitanu (jako oxid siřičitý) v potravinách. Ostatní sloučeniny síry jako sírany, sulfidy nebo thiosírany neruší stanovení obsahu siřičitanu. Karbonylsiřičitanové komplexy reagují jako volné siřičitany. Isothiokyanáty, vyskytující se např. v hořčici, ruší stanovení siřičitanů. Tuto metodu nelze použít pro zelí, sušený česnek, sušenou cibuli, zázvor, pórek a sojové bílkoviny. Bylo dokázáno, že analýzy izolovaných sojových bílkovin vedou k falešně pozitivním výsledkům. Princip metody i postup při provádění normalizované zkoušky je podrobně popsán. Norma tedy stanovuje základní postupy pro stanovení kontaminantu potravin významného pro hygienu výživy. ČSN EN 1988-1 (56 0025) byla vydána v prosinci 1998.