Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN EN ISO 21567 - Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Shigella
Sponsored link
Vydáno: 01.07.2005
ČSN EN ISO 21567 - Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Shigella

ČSN EN ISO 21567

Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda průkazu bakterií rodu Shigella

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
315 Kč
Koupit včetně změn
Označení normy:ČSN EN ISO 21567
Třídící znak:560134
Počet stran:28
Vydáno:01.07.2005
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:73590
Popis

ČSN EN ISO 21567

Tato česká norma zavádí recentní metodu průkazu bakterií rodu Shigella nejen v potravinách (a krmivech), ale platí rovněž pro vzorky z prostředí potravinářských výroben a prostor, kde se manipuluje s potravinami. Striktní dodržení podmínek zkoušení specifikovaných touto českou normou je podmínkou kompatibility výsledků zjištěných analytiky různých evropských zemí s výsledky českých laboratoří provádějících mikrobiologické zkoušení potravin, krmiv a rovněž prostředí potravinářských provozoven. V mezinárodní a samozřejmě i v české potravinové legislativě jsou bakterie rodu Shigella oprávněně zařazeny mezi nežádoucí, tj. při jejichž průkazu se potravina stává nezpůsobilou k lidské spotřebě a proto je nezbytné provádět zkoušení touto recentní objektivizovanou mezinárodně uznávanou metodou. Průkaz bakterií rodu Shigella vyžaduje čtyři po sobě následující stupně, přitom první z nich, tj. pomnožení zkušebního vzorku v bujonu pro pomnožení shigel obsahujícím novobiocin, se provádí za anaerobních podmínek při 41,5 °C po dobu 16 h až 20 h. Z této kultury se vyočkovává na celkem tři selektivní diferenciační půdy lišící se úrovní selektivity: MacConkeyův agar s nízkou selektivitou; XLD agar se střední selektivitou; a na agar označovaný jako Hektoen enteric agar s nejvyšší selektivitou. Všechny se inkubují při 37 °C po dobu 20 h až 24 h. Následuje subkultivace typických a suspektních kolonií bakterií rodu Shigella na živný agar formou křížového roztěru a poté sérologická a biochemická konfirmace. Není pochyb o tom, že identifikace tohoto závažného původce alimnetárních onemocnění vyžaduje obsáhlé zkušenosti, to dokládají tabulky v textu normy (Tabulka 1 Biochemická diferenciace druhů rodu Shigella od Eschericha coli a rodů Hafinia a Providencia; Tabulka 2 Doplňující biochemické testy pro diferenciaci některých příslušníků druhů rodu Shigella a Escherichia coli; Tabulka 3 Diferenciace v rámci druhů rodu Shigella založená na antigenech). Proto je významné ustanovení, že všechny izoláty (kmeny) v této normě definovaných vlastností musí laboratoř provádějící mikrobiologické zkoušení potravin zaslat (předat) do specializovaných laboratoří (v ČR jsou to laboratoře klinické mikrobiologie) ke konečné konfirmaci a typizaci. Velmi užitečná pro analytiky provádějící mikrobiologické zkoušení potravin je Tabulka C.1 uvádějící popis morfologie a zbarvení kolonií bakterií rodu Shigella na selektivních plotnových půdách pro účely identifikace a rovněž kontroly jakosti půd.