Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN ISO 972 - Kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a paprika kořeninová pálivá celá nebo mletá (prášková) - Specifikace
Sponsored link
Vydáno: 01.07.1999
ČSN ISO 972 - Kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a paprika kořeninová pálivá celá nebo mletá (prášková) - Specifikace

ČSN ISO 972

Kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a paprika kořeninová pálivá celá nebo mletá (prášková) - Specifikace

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
155 Kč
Označení normy:ČSN ISO 972
Třídící znak:580534
Počet stran:12
Vydáno:01.07.1999
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:56156
Popis

ČSN ISO 972

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 972:1997. Mezinárodní norma ISO 972:1997 má status české technické normy. Specifikuje požadavky na kayenský pepř (chillies) celý nebo mletý (práškový) a papriku kořeninovou pálivou celou nebo mletou (práškovou). Jedná se o dva hlavní druhy paprik: Capsicum annuum L. (česky "paprika kořeninová pálivá") a Capsicum frutescens L. (česky kayenský pepř/chillies/) a dále o Capsicum chinense, Capsicum pubescens a Capsicum pendulum. Tato norma neplatí pro "chilli powder" (blíže v čl.4.2), ani pro papriku sladkou. Doporučení týkající se skladování a přepravy jsou uvedena v Příloze B. Norma - zejména v kapitole 5 - Požadavky - podrobně specifikuje znaky jakosti (v tom také z hygienického hlediska, tedy např. pokud jde o vůni a chuť (čl.5.1), napadení hmyzem, plísněmi apod. (čl.5.2), dále pokud jde o příměsi (čl.5.3), a konečně chemické požadavky (čl.5.5) apod.). Za pozornost stojí i Příloha A (normativní) obsahující metody na stanovení plodů nezralých, skvrnitých, polámaných a zlomků a Příloha B (informativní) obsahující - jak již bylo uvedeno - doporučení týkající se skladování a přepravy. Norma tedy stanovuje některé kvalitativní znaky (jakosti) významné pro hygienu výživy, popř. poukazuje na metody jejich zjišťování (ověřování). ČSN ISO 972 (58 0534) byla vydána v červenci 1999. Nahradila čl. 1 ch) a tabulku 10 a údaje týkající se kayenského pepře v tabulkách 19 a 20 v ČSN 58 0510 z 16.11.1966 a čl. 1 d) a 1 e) a údaje týkající se mleté kořeninové papriky pálivé a silně pálivé v tabulkách 1 a 2 ČSN 58 0511 z 6.11.1963.