Menu
0
Total price
0 €
PRICES include / exclude VAT
Homepage>ČSN EN ISO 7932 - Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C
Vydáno: 01.08.2005
ČSN EN ISO 7932 - Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C

ČSN EN ISO 7932

Mikrobiologie potravin a krmiv - Horizontální metoda stanovení počtu presumptivního Bacillus cereus - Technika počítání kolonií vykultivovaných při 30 °C

Format
Availability
Price and currency
Česky Hardcopy
In stock
8.54 €
Buy including changes
Označení normy:ČSN EN ISO 7932
Třídící znak:560092
Počet stran:20
Vydáno:01.08.2005
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:73787
DESCRIPTION

ČSN EN ISO 7932

Tato česká norma zavádí recentní horizontální metodu stanovení počtu Bacillus cereus nejen v potravinách (a krmivech), ale platí rovněž pro vzorky z prostředí potravinářských výroben a prostor, kde se manipuluje s potravinami. Ve srovnání s předchozí normou se výrazně mění a redukuje stupeň konfirmace B. cereus. Kromě charakteru růstu na agaru MYP je jako další zařazen pouze test k průkazu hemolýzy, tedy znaky fermentace glukózy, torba acetylmethylkarbinolu (test VP) a redukce dusičnanů, které obsahovala předchozí norma, odpadají. Zavádí se označení "presumptivní" Bacillus cereus, což má vyjádřit skutečnost, že pomocí zde uvedených konfirmačních znaků - ty jsou stanovenými v zájmu mj. časové proveditelnosti této normy - nelze odlišit B. cereus od blízce příbuzných, ale řidčeji se vyskytujících druhů rodu Bacillus jako B. anthracis, B. thuringiensis, B. weihenstephanensis, B. mycoides. K odlišení B. cereus od B. anthracis může napomoci doplňující test pohyblivosti, pokud je na přítomnost B. anthracis podezření. Nově se zavádějí údaje o shodnosti a pojmy mez opakovatelnosti r a mez reprodukovatelnosti R s tím, že jejich numerické hodnoty uvedené v 10.3.2 a 10.3.3 jsou použitelné pro všechny potraviny obecně (pro všechny matrice).