Označení normy: | ČSN EN 15180 |
Třídící znak: | 513090 |
Počet stran: | 48 |
Vydáno: | 01.10.2025 |
Harmonizace: | Norma není harmonizována |
Katalogové číslo: | 522259 |
Popis
ČSN EN 15180
Tento dokument je použitelný pro dávkovače potravin, jak jsou uvedeny v 1.2, a zařízení k nim obvykle připojených, tj. čerpadla produktu, zdvihače produktu, dopravníky a dělicí mechanismy, jsou-li používány k danému účelu a za podmínek nesprávného použití, které výrobce důvodně předpokládá (viz příloha B). Tento dokument se zabývá významnými nebezpečími, nebezpečnými situacemi a událostmi během přepravy, montáže a instalace, uvádění do provozu, používání, odstavení z provozu, vyřazování z provozu, demontáže a šrotování. POZNÁMKA 1 - Podle kapitoly, na kterou se odkazuje, "použití" zahrnuje "nastavení, učení/programování nebo změnu procesu, provoz, čištění, vyhledávání závad a údržbu". POZNÁMKA 2 - Ačkoli je tento dokument určen k použití pro dávkovače potravin používané v potravinářském průmyslu, mnoho z jeho požadavků lze také použít pro stejné nebo podobné stroje používané v jiných průmyslových odvětvích. Tento dokument neplatí na následující stroje: - šnekové dávkovače potravin nebo šnekové plniče a gravimetrické plnicí stroje; bezpečnostní požadavky na tyto stroje jsou obsaženy v EN 415-3; - automatické dělicí stroje, bezpečnostní požadavky na tyto stroje jsou obsaženy v EN 12042; - plnicí stroje na uzeniny, bezpečnostní požadavky na tyto stroje jsou obsaženy v EN 12463; - mlýnky na maso, bezpečnostní požadavky na tyto stroje jsou obsaženy v EN 12331; - dávkovače potravin, které jsou poháněny výhradně ručním úsilím; - válečkové dávkovače potravin určené pro použití v řemeslných pekárnách. Bezpečnostní požadavky na tyto stroje jsou v EN 17677. Tento dokument se nezabývá následujícími nebezpečími: - nebezpečí související s používáním dávkovačů potravin v potenciálně výbušné atmosféře; - nebezpečí, která mohou vzniknout při použití dávkovače potravin pro dávkování nepotravinářského produktu. Tento dokument neplatí pro dávkovače potravin, které byly vyrobeny před datem jeho vydání jako evropské normy.