Označení normy: | ČSN ISO 23318 |
Třídící znak: | 570543 |
Počet stran: | 32 |
Vydáno: | 01.06.2025 |
Harmonizace: | Norma není harmonizována |
Katalogové číslo: | 521503 |
Popis
ČSN ISO 23318
Tento dokument specifikuje metodu pro stanovení obsahu tuku. Metoda je použitelná pro: a) syrové mléko (kravské, ovčí, kozí), mléko se sníženým obsahem tuku, odstředěné mléko, chemicky kon-zervované mléko a zpracované tekuté mléko; b) sušené mléčné výrobky (např. plnotučné, částečně odstředěné, sušené odstředěné mléko; sušený mléčný permeát; sušená syrovátka; směs sušeného odstředěného mléka a rostlinného tuku; sušená kojenecká výživa na bázi mléka); c) syrová, zpracovaná a zakysaná smetana. Pro následující výrobky jsou údaje o preciznosti uvedeny v příloze H. Tyto údaje o preciznosti jsou odvozeny z mezilaboratorních studií, které nesplňují požadavky normy ISO 5725-2, pokud jde o počet vzorků (< 6) a počet zúčastněných laboratoří (< 8). d) zahuštěné mléko a slazené kondenzované mléko (např. tekuté slazené a neslazené zahuštěné mléko); e) syrovátkový sýr podle definice v CODEX CXS 284-1999; f) tekutá syrovátka a podmáslí; g) zmrzliny a zmrzlinové směsi na bázi mléka; h) tekutá zahuštěná kojenecká výživa.