Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN EN 12268 - Potravinářské stroje - Pásové pily - Bezpečnostní a hygienické požadavky
Sponsored link
Vydáno: 01.07.2015
ČSN EN 12268 - Potravinářské stroje - Pásové pily - Bezpečnostní a hygienické požadavky

ČSN EN 12268

Potravinářské stroje - Pásové pily - Bezpečnostní a hygienické požadavky

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
405 Kč
Označení normy:ČSN EN 12268
Třídící znak:513020
Počet stran:44
Vydáno:01.07.2015
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:97979
Popis

ČSN EN 12268

1.1 - Obecně Tato evropská norma stanovuje požadavky na návrh a výrobu pásových pil popsaných v 1.2 (viz obrázky 1 až 5). Stroje pokryté touto evropskou normou jsou používány k řezání: - kostí; - čerstvého nebo hluboce zmrazeného masa s kostmi nebo bez kostí; - čerstvých nebo hluboce zmrazených ryb, neupravených nebo rozporcovaných; - hluboce zmrazených bloků potravinových výrobků; - čerstvé nebo hluboce zmrazené zeleniny; - jiných výrobků, jako jsou vepřový tuk nebo podobné výrobky. Pásové pily pokryté touto evropskou normou nezahrnují pásové pily pro zpracování dřeva a podobných materiálů, které jsou pokryty normami řady EN 1807. Pásové pily pro domácí používání nejsou zahrnuty v této evropské normě. Tento dokument neplatí pro pásové pily, které byly vyrobeny před datem jeho vydání jako evropské normy. Tato evropská norma řeší všechna významná nebezpečí, nebezpečné situace a události týkající se pásových pil, když jsou používány podle svého určení a za podmínek výrobcem důvodně předvídatelného nesprávného použití (viz kapitola 4). Tato evropská norma řeší nebezpečí, která mohou nastat během celé životnosti stroje, včetně etapy přepravy, montáže, uvedení do provozu, provozu, čištění, používání, údržby, odstavení z provozu, demontáže, vyřazení z provozu a šrotování stroje. Tato evropská norma pokrývá následující typy strojů: - pásové pily konstruované jako stolní stroje s podstavcem a bez podstavce; - pásové pily konstruované jako stroje umístěné na podlahu s kolečky a bez koleček. 1.2 - Popis různých typů strojů 1.2.1 - Obecně Pásové pily sestávají ze skříně stroje, pevného podávacího stolu nebo posuvného podávacího stolu, válečkového dopravníku nebo dopravního pásu, posunovače produktu, výškově nastavitelné ochranné mříže, horního a dolního kotouče, pilového pásu, horního a spodního vedení pásu, napínacího zařízení pásu, hnacích a elektrických součástí v závislosti na typu stroje. Tato norma neřeší strojní zařízení s automatickými systémy vkládání/odebírání (např. automatické dopravníky). U pásových pil umístěných na podlaze je řezaný produkt ručně umísťován na pevný podávací stůl nebo posuvný podávací stůl a je tlačen proti prostoru řezání pilového pásu prostřednictvím posunovače produktu nebo zadní stěny stolu na posuvném podávacím stolu nebo prostřednictvím válečkového dopravníku nebo dopravního pásu a je řezán. 1.2.2 - Typ A Pásová pila s pevným podávacím stolem a neodnímatelným pohyblivým posunovačem produktu. Maximální výška řezu SH <= 250 mm. 1.2.3 - Typ B Pásová pila s pevným podávacím stolem, ochrannou mříží a maximální výškou řezu < 420 mm. 1.2.4 - Typ C Pásová pila s posuvným podávacím stolem, ochrannou mříží a výškou řezu <= 420 mm. 1.2.5 - Typ D Pásová pila s neautomatickou podávací a přepravní jednotkou (např. válečkový dopravník, dopravní pás); maximální výška řezu SH <= 550 mm.