Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN EN 1784 - Potraviny - Detekce ozářených potravin obsahujících tuk - Analýza uhlovodíků metodou plynové chromatografie
Vydáno: 01.09.2004
ČSN EN 1784 - Potraviny - Detekce ozářených potravin obsahujících tuk - Analýza uhlovodíků metodou plynové chromatografie

ČSN EN 1784

Potraviny - Detekce ozářených potravin obsahujících tuk - Analýza uhlovodíků metodou plynové chromatografie

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
315 Kč
Označení normy:ČSN EN 1784
Třídící znak:560026
Počet stran:24
Vydáno:01.09.2004
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:71012
Popis

ČSN EN 1784

Tato norma specifikuje metodu detekce ošetření ionizujícím zářením u potravin obsahujících tuk. V průběhu ozařování jsou primárních a sekundárních reakcích rozštěpeny některé chemické vazby v mastných kyselinách triglyceridů. Tyto změny se projeví zejména na ă a ß polohách vzhledem ke karbonylové skupině za vzniku Cn-1 a Cn-2:1 uhlovodíků. Ozářením indukované uhlovodíky jsou v tuku detekovány plynovou chromatografií s plameno-ionizačním detektorem (FID) nebo hmotnostním spektrometrem (MS). Pro detekci uhlovodíků je tuk izolován ze vzorku vytavením nebo extrakcí rozpouštědlem.