Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN EN 1788 - Potraviny - Termoluminiscenční detekce ozářených potravin, ze kterých mohou být izolovány křemičité minerály
Vydáno: 01.08.2002
ČSN EN 1788 - Potraviny - Termoluminiscenční detekce ozářených potravin, ze kterých mohou být izolovány křemičité minerály

ČSN EN 1788

Potraviny - Termoluminiscenční detekce ozářených potravin, ze kterých mohou být izolovány křemičité minerály

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
315 Kč
Označení normy:ČSN EN 1788
Třídící znak:560015
Počet stran:24
Vydáno:01.08.2002
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:65121
Popis

ČSN EN 1788

Tato norma specifikuje metodiku pro detekci ozáření potravin pomocí termoluminiscenční analýzy. Metoda spočívá v izolaci křemičitých minerálů z potraviny a jejich následném řízeném zahříváním jehož výsledkem je uvolnění energie ve formě měřitelných termoluminiscenčních vyhřívacích křivek. Jelikož různá množství a/nebo typy minerálů (křemen, živec atd.) vykazují po ozáření velmi rozdílné integrované termoluminiscenční intenzity, je nutné za účelem normalizace termoluminiscenční odezvy měřit ještě druhou termoluminiscenční vyhřívací křivku stejného vzorku po vystavení fixní dávce ozáření. Poměr termoluminiscenčních intenzit těchto dvou vyhřívacích křivek je použit k identifikaci radiačního ošetření potraviny, neboť ozářené vzorky vykazují vyšší poměr než vzorky neozářené. Tvar vyhřívací křivky nabízí doplňující důkaz pro identifikaci ozářených potravin. Metoda je použitelná pouze pro vzorky, ze kterých je možné izolovat dostatečné množství křemičitých minerálů.