Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN EN ISO 11133 - Mikrobiologie potravin, krmiv a vody - Příprava, výroba, uchovávání a zkoušení výkonnosti kultivačních půd
Vydáno: 01.12.2014
ČSN EN ISO 11133 - Mikrobiologie potravin, krmiv a vody - Příprava, výroba, uchovávání a zkoušení výkonnosti kultivačních půd

ČSN EN ISO 11133

Mikrobiologie potravin, krmiv a vody - Příprava, výroba, uchovávání a zkoušení výkonnosti kultivačních půd

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
850 Kč
Koupit včetně změn
Označení normy:ČSN EN ISO 11133
Třídící znak:560099
Počet stran:102
Vydáno:01.12.2014
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:96428
Popis

ČSN EN ISO 11133

Tato česká norma definuje a sjednocuje termíny vztahující se k zabezpečování kvality kultivačních půd a stanoví požadavky na přípravu kultivačních půd, které se mají použít nejen pro mikrobiologické zkoušení potravin, krmiv a vzorků z prostředí výroby potravin nebo krmiv, ale rovněž pro mikrobiologické zkoušení všech druhů vody zamýšlených pro lidskou spotřebu nebo používaných při výrobě potravin. Tato česká norma sjednocuje identifikaci kontrolních kmenů, a to v normativní příloze E pro testovací mikroorganismy a kritéria výkonnosti kultivačních půd běžně používaných v mikrobiologii potravin a v normativní příloze F pro testovací mikroorganismy a kritéria výkonnosti kultivačních půd běžně používaných v mikrobiologii vody. V této normě jsou použity pouze referenční kontrolní kmeny WDCM (World Data Centre for Microorganisms) dostupné mj. v České sbírce mikroorganismů (CCM). V tabulkách E.1 a F.1 normativních příloh této normy jsou uvedeny kontrolní kmeny ve věcně správném spektru, tj. pro každou půdu kmen cílového mikroorganismu pro zkoušení aspektu produktivita, kmen jiného než cílového mikroorganismu pro zkoušení aspektu selektivita a až na výjimky také kmen pro zkoušení aspektu specificita. V této normě se nově uplatňuje nezvyklý systém označení kontrolních kmenů, které se mají použít jako minimum pro zkoušení jednotlivých aspektů výkonnosti půd. K jejich označení se používá buď písmeno b s definicí: "kmeny, které se mají použít jako minimum", nebo písmeno d s definicí: "volný výběr kmene; jeden z kmenů se má použít jako minimum". Kromě toho mohou být kontrolní kmeny, které se mají použít jako minimum, také bez označení. Souhrnný přehled, charakteristiku a vzájemné souvislosti způsobů a variant nově uplatněných v systému označení kontrolních kmenů, které se mají použít jako minimum, uvádí informativní národní příloha NA.