Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN EN ISO 1211 - Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)
Sponsored link
Vydáno: 01.11.2011
ČSN EN ISO 1211 - Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)

ČSN EN ISO 1211

Mléko - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Česky Tisk
Skladem
315 Kč
Označení normy:ČSN EN ISO 1211
Třídící znak:570534
Počet stran:24
Vydáno:01.11.2011
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:89462
Popis

ČSN EN ISO 1211

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy EN ISO 1211:2010, kterou ČSN převzala v roce 2011 překladem jako ČSN EN ISO 1211 (57 0534). Norma EN ISO 1211:2010/IDF 1:2010 specifikuje referenční metodu na stanovení obsahu tuku v mléce o dobré fyzikální a chemické kvalitě. Metoda je použitelná pro syrové kravské mléko, syrové ovčí mléko, syrové kozí mléko, mléko se sníženým obsahem tuku, odstředěné mléko, chemicky konzervované mléko a technologicky zpracované mléko. Není použitelná, je-li vyžadována vysoká preciznost pro odstředěné mléko, např. při zjišťování provozní účinnosti smetanových odstředivek. Podstatou zkoušky je extrakce amoniakálního ethanolového roztoku zkušebního vzorku diethyletherem a petroletherem a následné odstranění rozpouštědla destilací nebo odpařením. Pak se stanoví hmotnost vyextrahovaných látek v g na 100 g. Tento postup je běžně znám jako princip podle Röse-Gottlieba.