Cena s DPH / bez DPH
Hlavní stránka>ČSN P CEN/TS 17303 - Potraviny - DNA barcoding - druhová identifikace ryb a rybích výrobků pomocí genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy
Vydáno: 01.10.2019
ČSN P CEN/TS 17303 - Potraviny - DNA barcoding - druhová identifikace ryb a rybích výrobků pomocí genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy

ČSN P CEN/TS 17303

Potraviny - DNA barcoding - druhová identifikace ryb a rybích výrobků pomocí genových segmentů mitochondriální cytochrom b a cytochrom c oxidázy

Formát
Dostupnost
Cena a měna
Anglicky Tisk
Skladem
315 Kč
Označení normy:ČSN P CEN/TS 17303
Třídící znak:560022
Počet stran:28
Vydáno:01.10.2019
Harmonizace:Norma není harmonizována
Katalogové číslo:507878
Popis

ČSN P CEN/TS 17303

This document describes a procedure for the identification of single fish and fish fillets to the level of genus or species. The identification of fish species is carried out by PCR amplification of either a segment of the mitochondrial cytochrome b gene (cytb) [1] or the cytochrome c oxidase I gene (cox1, syn COI) [2], [3] or both, followed by sequencing of the PCR products and subsequent sequence comparison with entries in databases [4], [5]. The methodology allows the identification of a large number of commercially important fish species. The decision whether the cytb or cox1 gene segment or both are used for fish identification depends on the declared fish species, the applicability of the PCR method for the fish species and the availability of comparative sequences in the public databases. This method has been successfully validated on raw fish fillets, however, laboratory experience is available that it can also be applied to processed, e.g. cold smoked, hot smoked, salted, frozen, cooked, fried, deep-fried samples. This document is usually unsuitable for the analysis of highly processed foods, e.g. tins of fish, with highly degraded DNA where the fragment lengths are not sufficient for amplification of the targets. Furthermore, it is not applicable for complex fish products containing mixtures of two or more fish species.